Idees, persones, filosofies properes - Viure l´opció del minimalisme com estil de vida és fàcil.

Vaya al Contenido

Idees, persones, filosofies properes

Món minimalista
ELS ESTOICS

      
L'estoïcisme és un sistema filosòfic fundat per Zenó de Cítion (336 aC-264 aC), és la segona imatge. El nom de l'escola estoica prové del lloc on Zenó impartia els seus ensenyaments: un pòrtic (stoà) d'Atenes.[1]
En un sentit ampli, es poden considerar estoiques totes les doctrines ètiques que defensen la indiferència envers els plaers i dolors externs, i l'austeritat en els propis desitjos. Ara bé, en un sentit estricte es coneix com a estoïcisme tant el corrent filosòfic grecoromà, iniciat per Zenó, com la teoria ètica mantinguda per aquests filòsofs.
La primera imatge correspont a Séneca, l´emperador romà, que va cultivar l´estoïcisme al seu regnat com emperador de Romà.
Els estoics valoren l´art de viure i  per això us vull apuntar conceptes que amaga i serveixen per enfortir l´espai minimalista personal :
L´estoïcisme busca el benestar intern i el control racional dels impulsos , així com dels desitjos.
L´estoïcisme no aporta cap dogma, i no eixigeix adhesió incondicional, sinó només una empatia racional. No ofereix grans somnis, miracles, o ilusions.
Viure d´acord amb la natura per aconseguir un benestar durader i equilibrat. Aquest pot ser aconseguir per qualsevol.
L´estocisme conclöu que l´absència de control dels instints condueix a la llarga a la infidelitat.
La virtut clàssica consisteix en tenir força de voluntat, sentit comú i templaça; evitant així la gratificació instantània i aprendre a gaudir del que ja tens, utilitzant mecanismes senzills.

Aquest són petits apunts sobre una filosofia que va tenir molta importància a la Grècia antiga i una part de l´imperi Romà. Aconseguir viure un estil de vida minimalista també passa per llegir i  valorar l´obra dels estoics. ens aportaran una visió complementària de com entendre més i millor el regal de la vida.

Us convida a fer-ho i com sempre esperant el vostre feed back.

Escirt el dia 6 gener 2016


TAO TE KING

És un llibre cabdal a la civilització xinesa i amb el temps ha passat a ser un tresor de tota la humanitat. El llibre del Tao Te king té la seva base filosòfica en el Taoisme , que fa 2000 anys abans de crist va influir tots els aspectes de la cultura xinesa i posteriorment va influenciar també l´extrem orient.
L´autor del llibre és Lao Tse. És un llibre que no s´ha d´interpretar , t´has d´impregnar del seu sentit misteriós i a la vegada profund sentit. El llibre et conduirà poc a poc a l’essencial de l´existir, fluint al pas de la vida.
Segons l´experiència personal el Tao m´ha ajudat i m´ajuda aprofundir cada cop a viure un estil de vida minimalista i per aquesta raó li he dedicat un apartat important a la pàgina que us comparteixo.

La naturalesa del llibre és lliure, i resulta molt fàcil poder-lo trobar a la xarxa i descarregar-lo gratuïtament. Aniré publicant els seus versos per recordar l´esperit sempre present a la filosofia de vida minimalista.

HENRY DAVID THOREAU
WALDEN, LA VIDA EN LOS BOSQUES

Us convido a llegir un llibre que va ser escrit el segle XIX , on fa una gran reflexió sobre tenir una vida simple i senzilla. viure d´acord amb les lleis de la natura i defensar-la davant el desenvolupament social que poc a poc anava avançant als Estats Units d´Amèrica.
Va viure durant dos anys , dos mesos i dos dies en una cabana al costat del llac Walden , Concord ( Massachussets) i ens va introduint poc a poc a l´experiència de viure segons els ritmes de les estacions i d´un entorn natural.
Un text molt actual , que qualsevol minimalista l´ha de llegir, ens portarà a reflexionar i ens farà donar compte de com la societat ens ha organitzat la vida amb uns plantejaments totalment oposat a un estil de vida minimalista.

A internet el podreu trobar en format pdf, totalment gratuït o bé si voleu me´l podeu demanar mitjançant el correu electrònic.

Regreso al contenido