Experimenta el minimalisme - Viure l´opció del minimalisme com estil de vida és fàcil.

Vaya al Contenido

Experimenta el minimalisme

OBSERVAR és MINIMALISME
Definim observar : ficar atenció espiar, vigilar, cuidar i és verb : és una acció

Ho fem tot el dia conscientment o inconscientment, mai parem d´observar.
Pel minimalisme observar és un acte conscient i lliure. Ens fa sentir i  aprop  al nucli del que som nosaltres. Passem a ser centre de decisió i ens regala el poder escollir. Proporcionan-nos poder personal ,ser capaços de ser conscients  de tot allò que ens envolta.

El minimalisme parla de observació conscient, que ens allunya de les distraccions de la societat consumista:i d´allò que anomeno  Deep System.
Per aconseguir el repte de viure un estil de vida minimalista en primer lloc hem de ser observadors de nosaltres mateixos, tot allò que fem i com ho fem. I adonar-nos-en de quines conseqüències té per la nostra realitat i entorn personal.
Observant som persones actives i pasives ; el minimalisme també és activitat i passivitat per així poder escollir.
Observar ens aporta el benefici del coneixement per poder escollir el  camí (Tao) i trobar el nostre destí. Aleshores triem les accions a emprendre per assolir la realització personal.
Observar com que ens ajuda adonar-nos si les accions que fem són apropiades o equivocades. Això ens ajuda a rectificar i canviar per avançar  ràpidament cap al nostre destí : viure un estil de vida minimalista.
Quiets podem observar, tan simple i tan complexe. Com el minimalisme.

Et proposo que observis i no jutgis.
Pots observar coses tan boniques com sortides de sol, espais naturals , obres d´art.  Però et convido primer a observar-te per descobrir-te:
-  Què fas cada dia?
-  Qui tens al teu voltant?,
- Com camines? etc ...
Ves escrivint un petit diari i guarda´l com a petit tresór.

Salut.
JOAN MORAGUES- Quin

técnicas minimalistas
PER SI DE CAS

Hi ha moltes persones que no es volen desprendre`s d´objectes o bens, per que tenen por de poder necessitar-ho en un futur proper o llunyà.
Aquest comportament l´anomenem com el síndrome del “per si de cas”. Aquesta forma de procedir de la gent ens aboca moltes vegades a tenir els espais on vivim (casa, oficina, taller, …) saturats ,desordenats i desorganitzats , tot ben present.

És una forma de funcionar on les persones acumulen coses pensant que en un futur , els hi serà útil, però no valoren les conseqüències que té mantenir-les dins dels seus espais de vida , limitant  aquest espai i condicionant-lo a  l´arribada de nous bens més útils i eficients per poder viure un estil de vida minimalista.

Aleshores , com a minimalista et proposo crear un estratègia per gestionar aquest costum de guardar les coses. L´objectiu es organitzar  aquest petit caos de manera minimalista.
La primera acció serà crear una caixa o bé un espai físic allà on vius. Allí reunirem tots els objectes que creus que hauries de desfer-te d´ells però creus que “ per si de cas “ els utilitzaràs en un futur pròxim o llunyà; i aleshores tens la intenció de guardar-los.

La segona acció, després de reunir-los , analitzes cada objecte i et preguntes :

- Quina será una altra vegada que crec necessitar aquest objecte?

Després de fer-nos aquesta la pregunta ,classifico els objectes segons les vegades que crec utilitzar-los en un període de :
- Un més.
- Sis mesos ,
- Un any.
Quan tenim tota la informació, fem el pas definitiu de valorar .
Comencem pels objectes que tu creus que només els utilitzaràs un cop a l´any Ho compararem amb els cost d´espai, limitacions i les molèsties que suposa guardar-los dins de l´espai vital.
Després ho seguirem fent amb els grups dels sis mesos , i arribar als d´un mes.
Si el diferència del valor resultant creus : és major desfer-te que guardar-lo ho fas. El pots donar amb un veí, o gent que el pot necessitar i no té recursos per comprar-lo. Aquesta tècnica minimalista es pot repetir-la les vegades que vulguis i quan vulguis; o bé divulgar-la als amics i coneguts.

T´adonaràs de la quantitat d´espai que pots alliberar. El resultat, uns espais funcionals, eficients i ordenats.
T´atansaràs a viure l´estil de vida minimalista; i et farà sentir-te més lliure. Un dels grans objectius que personalment crec té viure un estil de vida minimalista.

Espero el vostre feedback.


EXERCICI FÍSIC I MINIMALISME

Segur que trobem  gent vol tenir un cos espectacular, perfecte per poder anar a l´estiu a la platja i emmirallar a tothom. Té un gran ego, un gran ego personal. Trobem altra gent que fa exercici per assolir marques personals com fer la marató amb menys de … , o bé pujar a la muntanya … amb menys de …  També podem trobar gent que vol canviar  l´estil de vida comença a fer esport  compulsivament. Gent que s´apunta al gimnàs a començament d´any per …
Molta d´aquesta gent no té un entrenador personal per dirigir la seva activitat física per tal de no patir lesions o efectes físics secundaris pel seu cos , i pel seu dia a dia. Molts pensen que hi ha la xarxa d´internet que segons la creença popular, allà podem trobar tota la informació necessària per poder fer qualsevol activitat  i assolir un cert èxit.

Faig unes preguntes :
- Heu pensat amb el vostre cos abans de començar a fer exercici físic?
- Sou conscients de les conseqüències físiques pot tenir pel vostre cos començar a fer exercici intens per assolir objectius quasi impossibles?

El minimalisme no ens priva de fer exercici intens , de tenir i voler assolir marques personals. Un estil de vida minimalista prioritza cap a l´honestedat personal de fer allò que ens ajuda a sentir-nos lliures i feliços; a respectar i escoltar el nostre cos, i a trobar l´equilibri personal i defugir d´excessos innecessaris.
El minimalisme ens convida a aconseguir els objectius d´una forma constant i persistent. De tenir en compte totes les circumstàncies que ens envolten i viure la temprança de l´actuar.
El minimalisme ens proposar  fer exercici d´una forma natural, com caminar segons el teu ritme personal per entorns naturals, com a nedar i percebre l´harmonia dels moviments corporals dins l´aigua, com córrer escoltant els batecs del nostre cor, com anar amb bicicleta i admirar esl colors dels paisatges que anem trobant.

La forma de fer exercici minimalista es saber fluir amb l´activitat, trobar el ritme natural , on el teu cos allibera poc a poc les tensions i funciona com un tot ; els òrgans vitals somriuen a la vida i la pell sent la calor del sol, la humitat de la boira i el fred del vent; el nostre cos és un tot.

estil de vida minimalista ens convida també a fer exercici intens, a marcar-nos grans objectius i reptes ; però ens convida a fer-ho  amb  regust minimalístic, i ens proposa l´ajut d´un professional.

Un petit resum : l´exercici minimalístic ens apropa a la cura del nostre cos , a l´equilibri personal ,al fluir pel camí de la vida i  viure segons els nostres valors i creences. I sentir-nos un tot.


JOAN MORAGUES
21/01/2016
M U L T I T A S C A

Molt sovint el ritme de vida que portem ens obliga a fer moltes coses. hi ha extrems on vivim moments que forçosament hem de fer diferents accions a la vegada. ens torbem abromants , torbats, i alguns cops bloquejats , però les hem de fer, si les hem de fer.

Els minimalistes ho anomenem la multitasca. Dins un estil de vida minimalista hem d´evitar entrar amb l´espiral i la voràgine de la multitasca, ja que ens perjudicarà alhora d´organitzar i viure la vida d´una forma plena i conscient. Us enumero , algunes conseqüències que ens aboca a viure una vida més limitant :

- Ens fa menys eficients, ja que ens obliga a canviar d´esquema mental cada cop que realitzem una nova tasca. Perdem la concentració i l´efectivitat en afrontar els reptes .
- La multitasca ens atansa a partir ansietat i cometre moltes més errades de les habituals alhora de desenvolupar les nostres capacitats i treballs.

- La multitasca ens allunya de trobar el ritme de vida minimalista. No trobarem mai un oasis de pau i de tranquil.litat .

Us proposo uns consells per allunyar-nos d´aquesta moda anomenada multitasca que ens imposa una societat consumista que omple la nostra vida de moments impersonals :

- Fes un llistat de tasques pendents separades per context i afinitat : trucades a fer, encàrrecs , feines de la casa, feines administratives, etc ...

- Utilitza una eina de captura d´informació : una llibreta, blog notes del mòbil, , per apuntar allò que t´adonis que has de fer , i poder-ho organitzar per més tard.

- Organitza el teu amb blogs temporals de tasques; t´aconsello que deixis espais entre ells per relaxar.te i fer tasques urgents que et puguin sorgir.

- Concentrat quan estiguis treballant amb una tasca i elimina totes les distraccions que puguin sorgir. Desconnectat del món dels aparells electrònics i d´internet.
Preocupa´t d´allò que fas en el precís moment. Viu el present.


Segur que descobriràs més propostes per evitar la multitasca, i així atansar-te més cap un estil de vida minimalista. Et demano que si vols compartir-ho serà fantàstic per tots plegats, aquells que cada cop volem viure un estil de vida minimalista. Envia un correu amb la teva proposta, i ho compartirem a la nostra pàgina de facebook o directament si tu vols publica-ho allí mateix. Per accedir-hi clica a l´enllaç del pictograma de facebook.

Un petit pas més cap un estil de vida minimalista.

joan@vidademinimalista.org   

JOAN MORAGUES
29/11/2015
COMPROMÍS

Hi ha cops a la vida que hem d´anar actes socials que no tenim cap ganes d´anar-hi i ens fa por dir que no; finalment ho justifiquem com a compromís social irrenunciable.

Molts d´aquests compromisos no ens aporten res a la forma i estil de vida minimalista i tampoc ens aporten significat a tot allò que dóna sentit a la nostra vida.

Quan ens trobem davant d´aquest moment decisiu de decidir si anar o anar al compromís social,  us proposo que us feu unes preguntes fonamentals:

- Com aporta de valor a la meva vida?
- Com d´important es per a mi?
- Està en consonància amb els meus valors i objectius vitals?
- En cas de no fer-ho o anar-hi , com afectaria a la me vida?
- Fer això , m´allunya dels meus objectius vitals?


Si les respostes que tens ,t´adones que aporten més valor a la teva vida , que la inversió de temps personal i vitals que has de ficar-hi :  fes-ho. En cas contrari i segons principis del minimalisme no assoleixis aquest COMPROMÍS i diguis NO. És així de simple, i simple és una paraula 100% minimalista.

Els primers cops, tindràs la por escènica , però quan l´entrenament sigui prou madur obtindràs l´èxit de caminar amb pas fer cap un estil PROPI de vida minimalista i a més gaudiràs de més temps personal per viure una vida plena i lliure.

Desfés-te, també d´aquells compromisos que et fan sentir culpable, això et suposarà un alliberament i autoafirmació personal.

Agafa´t un temps per eliminar alguns dels teus compromisos i t´adonaràs com comences a simplificar i molt la teva vida. Molta gent que t´estima del teu voltant t´ho agrairan.


Un petit pas més cap un estil de vida minimalista.

joan@vidademinimalista.org   

JOAN MORAGUES
8/11/2015
ASSABORIR EL MENJAR

Quan estic menjant, molts cops em pregunto : Menjo o devoro el menjar que tinc a la taula ?  La nostra societat ens ha empés a menjar depresa i com no menjar preparat. No tenim temps per menjar. Hi ha moltes llars que quan mengem tenen la televisió o un mòbil a la taula, connectat a les xarxes socials. El moment sagrat del menjar , deixa de ser sagrat per convertís amb un apèndix del consumisme i del no ser conscient del moment. Recordo que el minimalisme ens vol atansar a viure la vida, gaudint i adonar-nos de tot allò que envolta la nostra realitat com a ésser humans..

Avui com a experiència per atansar-nos a l´estil de vida minimalista us proposo de fer  l´esforç; si ho sentiu bé l´esforç d´assaborir el menja que mengem; no més ben dit.
Us proposo l´acció minimalista de mastegar almenys quatre cops cada vegada que fem una mossada; i si voleu anar més enllà fixa-se amb la varietat dels sabors que ens amaga l´aliment que tenim la sort d´empassar-nos. Un moment, el menjar a taula, on conscientment minorarem el ritme per atansar-nos al minimalisme dels petits i propers actes de la vida.

El convido a tancar, en aquest instant de temps els ulls, gaudint lentament de tot el sabor , la textura i la temperatura que hi ha a la teva boca abans d´engolir-ho. Els moviments de la boca, la llengua i com les dents vam trossejant el menjar, per preparar-lo per engolir i donar-nos l´energia necessària per la vida. És una experiència , única i fàcil de fer.

El minimalisme t´atansarà  a menjar més lentament, assaborint cada mossegada i fent que la vida sigui més saludable i més plena del sentit de vida minimalista que et proposa amb cada post.

Per últim, l´estona de menjar pels nostres avantpassats era sagrada, i un regal de la vida: gaudim aquest moment d´una forma minimalística, autèntica i al costat dels nostres éssers estimats.

Un petit pas més cap un estil de vida minimalista.

joan@vidademinimalista.org    

JOAN MORAGUES
18/10/2015
RESPIRAR

Vaig a compartir una nova experiència que us atansarà a l´estil de vida minimalista. Parlo de respirar.
Ser conscient de les parts que constitueixen  l´acte de respirar : inspirar i expirar. Experimentar-ho us pot semblar un acte sense importància, ja que cada minut de la vostra vida ho repetiu més d´una desena de vegades. Ser conscient de l´acte, és allí on trobareu L´EXPERIÈNCIA MINIMALISTA i on la vostra vida serà més una experiència complerta. 
Recordeu que l´estil de vida minimalista vol atansar-vos a viure una vida plena i conscient , on el primer protagonista ets tu mateix, i l´acte de respirar CONSCIENT us ajudarà al camí d´assolir-ho plenament.

Us ajudarà a aclarir la vostra ment , pendre-li protagonisme i conquerir la consciència global de persona que portarà grans canvis personals, i a viure un estil de vida minimalista.

Avantatges : l´acte de respirar és natural i fàcil de practicar. Però fer-ho conscient, és un altre parlar.

UNA PETITA PRÀCTICA
Per començar us proposo que ho feu cinc minuts al dia. Trieu el vostre moment, el vostre lloc i endavant. Fer-ho sense pressa; el fet de sentir com l´aire entra pel teu nas i recórrer tot l´aparell respiratori fins a arribar a omplir els teus pulmons. Aleshores, podem esperar tres segons, sentint els teus pulmons plens i forts. Després deixar anar a poc a poc l´aire dels teus pulmons , i sent com va recorrent el camí de tornada , passant per la boca i sentint la calor del mateix pels teus llavis.

Segur que molts de vosaltres teniu la vostra tècnica personal, millor. Si ens la voleu compartir als enllaços del nostre facebook o correu electrònic, serà compartida als seguidors.

JOAN MORAGUES
19/09/2015


SILENCI

Us proposo un repte, ajudaràs a calmar la ment, i  t´ajudarà a tenir un estil de vida minimalista:

 Un dia de viure el plaer d´estar amb la companyia del silenci.

Fes l´esforç de no dir res durant tot el dia. Experimentaràs un exemple extrem de comunicació minimalista.
T´adonaràs del gran esforç que pot suposar fer-ho. T´ajudarà adonar-te que durant el dia diem moltes coses envà, i el parlar amb excés i no escoltar ens fa perdre molt de temps a  nosaltres i als altres. No som capaços d´adonar-nos del que passa al nostre voltant. La ment ens fa presoners de la seva frenètica activitat.
És r una experiència dura, però gratificant . Podràs percebre la naturalitat del batec del teu cor, o el soroll del ritme natural de la vida. 
Sense forçar res, tot el contrari és una experiència de vida que t´omplirà d´autoestima i satisfacció personal.
Davant teu ens una experiència integradora personal, que  a més t´integra al món, a la realitat d´on vius, a l´aire que respires, i com no la gent que t´envolta.

Repeteixo el repte és molt gran; però et proposo un pla inicial més fàcil d´aconseguir:

  • - Comença per cinc minuts de silenci, et recomano a primera hora del dia, a l´albada. Primer escolta el teu cos , el seu ritme vital.  Després pots viure l´experiència de la sortida del sol, pots també escoltar el vol i soroll de les aus matineres, o bé  escoltar els cotxes matiners de la gent que va a treballar.  Sobretot escolta i no més escolta i viu aquesta petita experiència dels cinc minuts DIARIS amb SILENCI.

Aquesta experiència la pots repetir durant dues setmanes i després augmentar la duració de la primera escolta del dia a 10 minuts.
Descobreix per tu mateix , el plaer de l´escolta , com a eina que ens ajuda a viure un estil de vida minimalista.

JOAN MORAGUES
26/08/2015

LA MARE NATURA

La mare natura és l´espai natural per començar a viure el minimalisme . Dins l´apartat recursos us presento el llibre de Henry David Thoreau :Walden o la vida als boscos,on parla de l´experiència d´estar amb contacte amb la natura . El ritme de la natura és el ritme del minimalisme, els homes hem de ser capaços de connectar-hi per viure el batec del nostre cor i la resta de les parts del nostre estimat cos; camí per aprendre a respectar-lo.
Els indis nord-americans ja vivien una estreta i respectuosa relació amb la mare natura; també el taoisme recorda la importància de saber connectar-hi.

Us convido a viure una primera i petita experiència a la mare natura amb silenci.


Regreso al contenido